10 признака за добра кетъринг фирма

10 признака за добра кетъринг фирма

 

Подобно на много други професии, кетъринга е комбинация от обучение, усилена работа и внимателно усъвършенствани умения. Макар работата да е много сходна с тази на професионален готвач, при кетъринга има някои допълнителни предизвикателства. Тези фирми трябва да се справят и с бизнес въпроси като счетоводство и  маркетинг в допълнение към качествената храна. 

Основният въпрос обаче е какво прави една кетъринг фирма успешна?

 

Храната

 

В самата си същност кетъринга всъщност е храната. Независимо колко красиво е украсена залата или колко внимателно е подредено всичко, клиентите няма да се завърнат ако храната е ужасна. Освен това имате нужда от готвачи с достатъчно опит, за да могат да импровизират рецепти, да планират менюто, да приготвят безопасно храната, да я претоплят и транспортират.

 

Безопасност на храната

 

Добрата кетъринг фирма и екипът й трябва да се погрижат храната на бъде на ниво и да отговаря на всички здравословни стандарти.

 

Обслужване

 

Обикновено клиентите и фирмата работят заедно за създаването на менюто за конкретното събитие. Необходимо е служителите на кетъринга да бъдат любезни, тактични и дипломатични, тъй като често ще се налага да убеждават клиента да замени подправка или да промени определено ястие. Добрата комуникация и уменията за общуване с хора са жизнено важни за изграждането на добра репутация сред клиентите и за поддържането на успешен бизнес. Доволният клиент е най-добрата препоръка, а думата от уста на уста си остава най-ефективната реклама.

 

Гъвкавост и креативност

 

Рецептите може да имат нужда от промяна, в случай, че има гости с алергии, а методите на приготвяне може да се налага да бъдат нагодени според религиозните убеждения или лични предпочитания на присъстващите. Лесно адаптивният човек с въображение ще се справи с лекота в такива ситуации, в следствие на което да спечели доверието на клиентите.

 

Лидерство

 

Управителят трябва да се справя с екип от готвачи, сервитьори, чистачи, миячи, като в същото време да бъде сигурен, че всеки един си знае графика, мястото и задълженията.

Мотивация

 

Кетъринг служителите трябва да бъдат ентусиазирани и дейни, да се рекламират сами и да намират клиенти. По време на най-заетите месеци от годината може да се налага извънредна работа, дори по 7 дни в седмицата, което изисква много енергия. Важно е да мотивират и служителите си в моменти, когато бизнесът не върви добре.

 

Финансово планиране

 

Гъвката работа е част от задълженията. По време на по-заетите периоди, напримен уикенда или празниците трябва да се балансира с времето, когато няма почти никаква работа. Важно е да умеете успешно да организиране финансите си.