Планиране на уъркшоп – втора част

Планиране на уъркшоп – втора част

 

 

Изберете фасилитаторите

 

Ефективни и енергични фасилитатори са ключов елемент за провеждането на успешен уъркшоп. Ето и някои препоръки, които да имате предвид при избирането на екипа от фасилитатори:

 

-      Ще имате нужда от повече от един, тъй като работата е много. За малки семинари, с около 15-20 участници, двама или трима са напълно достатъчни. За по-големи групи е добре да разполагате с повече хора, за да се подсигурите.

 

-      Препоръчително е да имате поне един фасилитатор, който има опит с провеждането на уъркшопи.

 

 

-      Фасилитаторите трябва да знаят, че са отговорни всичко да се проведе на време, за подготвянето на целия материал, за груповите занимания и да накарат всички присъстващи да взимат участие.

 

 

Организиране на логистиката

 

Сигурността, че всичко протича гладко и важна част от създаването на уютна атмосфера, която да спомогне за сплотяването на колектива.

 

-      храна: подсигурената храна ще помогне на участниците да се съсредоточат, като не им позволява да огладняват и да се разсейват. Основните хранения също са ценно време, подходящо  за тийм-билдинг, поради което е най-добре да стават групово. Кафето и чая пък държат присъстващите будни. Попитайте гостите за евентуални хранителни алергии.

 

 

-      Пътуване: проверете кога пристигат гостите и се свържете с тях, за да видите дали се нуждят от нещо и къде може да ги посрещнете.

 

-      Настаняване: информирайте госитите къде ще бъдат настанени, дали трябва да носят завивки, дали ще имат баня и т.н.

 

 

Организиране на дневния ред

 

След като се погрижихте за организационната част и сте избрали участниците, време е да разпределите времето на уъркшопа. Ето и някои неща, които трябва да имате предвид:

 

-      По-малкото е повече: колкото повече информация натъпчете, толкова по-бързо ще трябва да я предадете и по-малко време за гостите да дискутират. Премахнете ненужното, за да научите нещата в по-голяма дълбочина.

 

 

-      Попитайте участниците:направете запитване сред участниците, за да видите какво ги интересува най-много.

 

 

-      Почивки: свободно време, почивки, общуване между гостите поддържа концентрацията и интереса.

-       

 

 Провеждане на уъркшопа

 

Прекарайте си добре, поемете си дълбоко въздух и се опитайте да опознаете хората – те са тези, заради които се прави всичко това. И някои други съвети:

 

- поддържайте духа – организирайте игри, с които да поддържате настроението на присъстващите.

 

- документирайте събитието – направете снимки и видеа, за да запаметите всичко. Изпратете ги и на гостите!

 

Обратна връзка

 

След уъркшопа, освен осигуряването на време за хората да се приберат вкъщи, да починат и усвоят материала, е добре да поддържате добрите отношения като се свържете с участниците. Това означана създаването на изчистени и ефективни комуникационни канали – имейл, Facebook и т.н.