Планиране на уъркшоп – първа част

Планиране на уъркшоп – първа част

 

Интересувате се от това да сте домакин на уъркшоп, за да изградите един организиран и професионален екип? Есенс Център ще Ви помогне с основите: уоркшопа е трудна задача и изисква добри посредници и обучение. Освен това си заслужава отделеното време, ако това ще помогне да подобрите работата на екипа Ви, който ще придобие нови умения и ще направи работата си по-ефективна.

 

Създайте своя уъркшоп

 

Това е стъпка, на която трябва да отделите доста внимание. Важно е да се съберете заедно с екипа, който ще го организира още в самото начало, за да обсъдите важни въпроси и да представите своите виждания за организацията.

 

-      Какви са целите на уъркшопа?

 

-      Каква е целевата аудитория? Как ще ги привлечете? Какъв е броят им?

 

-      Какви умения и информация е най-важна за участниците?

 

-      Какво ще бъде продължението на уъркшопа?

 

-      Какъв е бюджетът, с който разполагате?

 

Когато имате отговорите на всички тези въпроси е време за започнете с детайлите.

 

Изберете зала

 

Основният елемент и избирането на уъркшоп зала, която да е по джоба Ви и със свободен и удобен достъп. Ако имате гъвкавост или повече избор, имаме някои предложения:

 

-      Ако има свободна и по-евтина зала, която да е по-далеч от града, в естествена, природна среда, това може да Ви осигури спокойствие, концентрация и вдъхновение за присъстващите.

 

-      Ако организирате няколодневен уъркшоп, препоръчваме да организирате място, където участниците да се настанят заедно, тъй като вечерните излизания спомогат за обединяването на екипа.

 

-      И накрая, тъй като по време на повечето презентации се прожектират прецентации, снимки и видеа, постарайте се залата да е оборудвана с необходимата техника.

 

Изберете дата

 

Често най-добрите резултати се получават, когато има ясен, краткосрочен път за работата на групата след уъркшопа. Ако насрочите семинара за между 2 и 4 месеца преди голяма кампания или събитие, може да създадете огромна възможност за сътрудничество  точно след уъркшопа, която ще циментира новосъздадените отношения между участниците. Следащото важно нещо, което трябва да обмслите, е дата, която да е подходяща за всички участници, за да може да си подсигурите присъствието на хора, до които искате да достигнете.

 

Привлечете известни участници

 

Осигуряването на силно мотивирани участници във вашата таргет група е може би най-важната стъпка при организацията на уъркшоп. Най-добре е групата да е между 15 и 40 души. Това е достатъчно, за да може хората да се радват на разнообрие и качествени дискусии, но пак е достачно малко, за да се получи по-интимно преживяване и да създадете истински, трайни взаимоотношения между участниците.